Joost van den Vondel (1587-1679)

IFIGENIE IN TAUREN

Aļ. 1666

PERSONAGIEN.

IFIGENIE............ Dochter van Agamemnon en Klytemnestre, op raad van Calchas door haar vader tot offer bestemd, om de woede van Artemis te verzoenen, die met stilte de Grieks vloot in Aulis het uitvaren belette, maar door de godin zelf, die een hinde in haar plaats op het altaar legde, gered en naar de Taurische Chresonesus (de Krim) werd gevoerd waar zij vele jaren als priesteres van Artemis dienst deed, totdat Orestes er landde, die als vreemdeling aan Artemis geofferd moest worden. Als broer en zus elkaar herkend hebben ontvoert hij haar met het beeld van Artemis naar Griekenland.
ORESTES........... Zoon van Agamemnon en Klytemnestre, na de moord op zijn vader door zijn zuster Elektra naar Phocis gezonden, waar hij opgevoed wordt met Pylades, de zoon van zijn oom Stropius, die zijn onafscheidelijke vriend wordt en met wie hij acht jaar later naar Mycene terugkeert. Om aan de plicht van bloedwraak te voldoen, doodt hij Aegisthus en zijn moeder Klytemnestre; door de Erinyen vervolgd, tot razernij vervallen, zwerft hij overal rond, totdat hij door Apollo voor de door Athene Areophagus verdedigd wordt. Toen de stemmen staakten, deed Athena haar stem (de z.g. caculus Mnervae) in de bus, zodat Orestes werd vrijgesproken en ontheven van de vloek die op hem rustte. naar Mycene teruggekeerd, verkrijgt hij er de koninklijke waardigheid en trouwt met Hermione. In dit toneelstuk wordt hij verlost door hij beel van Artemis uit TauriŽ te halen.
PYLADES.......... Zoon van Strophius, boezemvriend van Orestes, die deze op al zijn omdolingen vergezelde. Orestes en Pylades zijn een voorbeeld van een onafscheidelijk vriendenpaar.
REI VAN GRIEKSCHE VROUWEN.
HERDER.
THOAS............... Koning van Tauris toen Ifigenie daar priesteres van Artemis was.
BODE.
MINERVE........... Godin van de wijsheid en kennis. Vereenzelvigd met Athena.

Ingezonden door J.R. van Wijk op: 19 July 2001