[Top]kog.gif (200692 bytes)

KOG

 

 

 

Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, p/a Rijksmuseum, Hobbemastraat 22, Postbus 7488, 1070 DN Amsterdam, +31 (0)20-6732121. Alleen toegankelijk na afspraak.

********

Het KOG beheert diverse verzamelingen. Het ontstaan van de bibliotheek is te danken aan een schenking in 1898 van Daniel Franken Dzn. Daarna volgden schenkingen van Gerard A. Heineken (Amsterdam-boeken), W. Canneman (numismatiek), A.D. de Vries Azn (kunstcatalogi) en R.J. Schierbeek (boek- en bibliotheekgeschiedenis) en aankopen van o.a. emblemata-boeken. In de KOG-bibliotheek zijn ook de manuscripten en boeken terechtgekomen met betrekking tot het Haarlemse Dichtlievend en Kolderiek Gezelschap Democriet.

Verder zijn er handschriften, manuscripten en archivalia, alba amicorum en familie-archieven, de historisch-topografische Atlas Schoemaker en de Atlas Amsterdam en een collectie afbeeldingen van het dagelijks leven die bekend staat als de Atlas Zeden & Gewoonten.

LITERATUUR: 'Voor Nederland bewaard; de verzamelingen van het KOG in het Rijksmuseum' (Leids Kunsthistorisch Jaarboek 1995).

 

Terug naar (sub)categorie:

Overige bibliotheken, Nederland/BelgiŽ
Wetenschappelijke bibliotheken
Documentatie-instellingen

 

Trefwoorden:

Atlas Schoemaker - bibliotheken, speciale - Canneman, W. - Democriet, Dichtlievend en Kolderiek Gezelschap - Franken Dzn., D. - Heineken, G.A. - KOG - Koninklijk Oudheidkundig Genootschap - Rijksmuseum - Schierbeek, R.J. - Vries Azn., A.D. de

[Top]