[Top]

Van der Plank: Sub Rosa

Arno van der Plank. Sub Rosa, of het naslagwerk ‘zo als het behoort te zyn’. Cd-rom. Deventer: A&L Publishers, 2003.

********

Op deze cd-rom met populair proza zijn alle nummers van Buisman, Versnel (A collection of Rarities and curiosities property of a wellknown Dutch collector, J.L. Beijers, Utrecht 1959), Waller, Muller, De Vries, Scheepers, Boekenoogen, STCA ( Short-title catalogus van Nederlandstalig populair proza 1670-1830 (in het bijzonder romans) aanwezig in fotokopie of op microfilm op het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam of in origineel aanwezig in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Samengesteld door de Romanwerkgroep afdeling Verlichting. Universiteit van Amsterdam 1981), Gieles & Plak en Mateboer en de meeste nummers van Buijnsters (Buijnsters, P.J., Levens van beruchte personen. Over de criminele biografie in Nederland gedurende de 18e eeuw, Utrecht 1980; Buijnsters, P.J., Nederlandse literatuur van de achttiende eeuw, H&S Utrecht 1984; Buijnsters, P.J., Spectatoriale geschriften, H&S Utrecht 1991; Buijnsters, P.J., Bibliografie der geschriften van en over Betje Wolff en Aagje Deken, H&S Utrecht 1979), Clemens, Luza  (Old & Rare Books. The Library or Bob Luza. Amsterdam, A.L. van Gendt & Co, 1981) en Tiele (Nederlandsche Bibliographie van Land- en Volkenkunde door P.A. Tiele, Amsterdam, Frederik Muller en Comp., 1884 ) met verwijzingen, beschrijvingen en vindplaatsen terug te vinden en van talrijke nummers worden 'nieuwe' drukken vermeld.

Het bestand is op allerlei manieren toegankelijk gemaakt: er kan gezocht worden op ieder woord uit de titel, op alle drukken van een titel, alle werken van een auteur, alle uitgaven van een drukker, alle uitgaven uit een bepaald jaar, et cetera.

Populair proza is ruim opgevat - zoals Versnel, Waller, Muller, De Vries en Scheepers en, in mindere mate, Buisman, dat deden. Bovendien zijn bijvoorbeeld alle werken met het woord ‘Lichtmis’ in de titel opgenomen en van Weyerman, Focquenbroch, Soet, Van Alphen, Wolff-Bekker en Feith ook uitgaven die strikt genomen niet onder het begrip populair proza vallen - zoals hun poëzie en toneelstukken.

Bij tal van titels is een foto van de titelpagina, het frontispice en de fingerprintpagina’s opgenomen. Het titel- en het fotobestand zullen voortdurend uitgebreid worden. Nieuwe foto’s zullen gratis beschikbaar gesteld worden via de halfjaarlijkse update-CD. In de toekomst zullen de foto’s ook op DVD verschijnen.

Verdere informatie over het programma – er zijn twee versies: een voor particulieren en een voor antiquaren – en de aanschafprijzen kunt u vinden op de website van de uitgever: www.amore-et-labore.nl.

Terug naar (sub)categorie:

Genre-bibliografieën, alle perioden
Bibliografieën

 

Trefwoorden:

bibliografieën, genre- - Boekenoogen - Buisman - Clemens - Gieles - Mateboer - Muller/De Vries/Scheepers - Plak - Plank, Arno van der  - populaire literatuur - proza, populair - Sub Rosa - Waller

[Top]